Pages Navigation Menu

Упутство о мерама заштите здравља студената и запослених у студентским домовима и ресторанима

Извод из „Упутство о мерама заштите здравља студената и запослених у студентским домовима и ресторанима „ Министарство просвете,науке и технолошког развоја, број 611-00-1346/2/2020-05, датум 21.08.2020.

1. Свакодневно спроводити чишћење и дезинфекцију заједничког простора, чишћење и дезинфекцију површина у заједничким тоалетима и купатилима. Поставити обавештење о обавези прања и дезинфекције руку, као и упутства за правилно прање руку.

2. На улазу у студентске домове и ресторане поставити дезобаријеру – сунђер на бази хлора, као и распршивач са средством за дезинфекцију руку на бази 70% алкохола.

3. Свако ко улази у студентски дом  (запослени у студентским домовима и ресторанима, као и студенти), морају да носе маске на правилан начин, тако да маска прекрива уста, нос и браду и нарочито приликом кретања кроз ходник или боравка у заједничким просторијама које се деле са више особа. Дозвољено је одложити маску у простору где је између особа обезбеђена физичка дистанца већа од метар и по.

Особама које немају заштитну маску није дозвољен улазак у дом.

5. У студентском дому потребно је обезбедити топломер како би био доступни студентима да у свако време могу измерити своју телесну температуру.

6. У студентској мензи приликом припреме хране потребно је придржавати се уобичајених принципа добре хигијенске праксе. Избацити из употребе послуживање кечапа, сенфа, сосева, уља, сланика, шећера, чајева и сл. из посуда за заједничку употребу.

8. Водити рачуна да се у свим ситуацијама с другим људима одржава физичка дистанца од најмање метар и по.

9. Потребно је да студенти кад год могу држе отворене прозоре и проветравају просторије у којима бораве. Забрањена је употреба климатизације с рециркулишућим ваздухом.

10. Одржавати појачану личну и хигијену свог животног и радног простора, а нарочито водити рачуна о чишћењу и дезинфекцији радних столова, тастатура, телефона, оловака, жетона и сл.

11. Треба избегавати блиске контакте, посебно са особама које имају симптоме прехладе и грипа, смањити друштвене активности и избегавати одлазак на јавна места, посебно места без адекватне вентилације.

12. Због боравка већег броја студената и дужине потенцијалне експозиције, у читаоницама и цртаоницама је потребно да студенти носе маску све време.

13. У студентским домовима су до даљег забрањене посете, преноћишта и славља у собама.

14. У простору испред или у самом ресторану обезбедити услове за прање руку и поставити средства за дезинфекцију руку.

15. Чекање у реду за храну у студентском ресторану организовати са размаком међу студентима од најмање метар и по, а студенти у ресторану морају носити маске. Маска се скида само током јела. Треба настојати да за време оброка студенти за столовима седе на међусобној удаљености од најмање метар и по.

16. Неопходно је да студенти свакодневно прате своје здравствено стање и уколико се појаве симптоми респираторне инфекције да се јаве лекарима на бројеве телефона које треба поставити на свим видним местима у студентском дому, а потребно је да обавесте и управника студентског дома и родитеље. Управник студентског дома је дужан да у случају појаве сумње на COVID-19 одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље путем телефона.