Pages Navigation Menu

Недеља филма

Недеља филма

Студентски центар “Приштина” – Косовска Митровица у оквиру студентског биоскопа организује “Недељу филма“. На репертуару ће бити филмови из продукције ДЕЛИУСФИЛМ-а и то:

17. мај 2021. године

Пројекције у 18:30 и 20:30 часова

СЛУГА

Режија: Клим Шипенко

Улоге тумаче: Милош Биковић, Иван Охлобистин, Марија Миронова, Александр Самојленко, Александра Бортич, Олга Дибцева

Жанр: комедија

Трајање: 109 мин

Рођен у богаташкој породици, млади Григориј, „Гриша“ (Милош Биковић) је толико ушушкан у свом лагодном животу да мисли да је „изнад закона“. Када оде предалеко у својим испадима и бива суочен са затворском казном, његов отац предузима радикалне мере.

Уз помоћ старог пријатеља, психолога, отац смишља план да рехабилитује свог непослушног сина. Гриша упада у изрежирану саобраћајну незгоду, а када дође себи, биће 1860. година, а он ће се наћи на великом сеоском имању, као обични слуга без веза и без примеса живота какав је до тада живео.

Људи који га окружују на имању су такође слуге и никада нису чули за рецимо – мобилне телефоне. Гриша пролази тежак пут од размаженог богаташа до човека који цени мала животна задовољства и вредан рад, који упознаје добре стране правог пријатељства и наравно, љубави.

 

18. мај 2021. године

Пројекције у 18:30 и 20:30 часова

ПРОФЕСОР И ЛУДАК

Режија: П.Б. Шерман

Улоге: Мел Гибсон, Шон Пен, Натали Дормер

Жанр: Биографски, драма, мистерија

Трајање филма: 124 мин

Снимљен према светском бестселеру Сајмона Винчестера, Професор и Лудак је невероватна истинита прича о лудилу, генијалности и опседнутости двојице изварендних људи, који су створили историју пишући Оксфордски речник енглеског језика.

Састављање Оксфордског речника започело је 1857. године и био је један од најамбициознијих и најреволуционарнијих пројеката икада. Професор Џејмс Мареј (Мел Гибсон) преузео је изазов стварања најопсежнијег икада састављеног речника, али је знао да ће њему и његовом тиму бити потребно више од једног века да саставе све познате дефиниције. Међутим, методом „удруживањем извора“, тј. уносом дефиниција од људи из целог света, речник би се могао саставити за свега неколико деценија.

Како су прикупљане дефиниције, надзорни одбор, на челу са професором Марејем, открива да је један човек, др В.Ч. Мајнор (Шон Пен), послао више од десет хиљада речи. Кад је одбор одлучио да га награди, на видело излази шокантна истина: Др Минор, ветеран америчког грађанског рата, осуђени  је убица и смештен је као пацијент у менталној установи.

 

19. мај 2021. године

Пројекције у 18:30 и 20:30 часова

УНИШТИТЕЉКА

Режија: Karyn Kusama

Улоге: Nicole Kidman, Toby Kebbel, Tatiana Maslany, Sebastian Stan, Jade Pettyjohn

Жанр: Акција, крими, драма

Трајање филма: 121 мин

У новом крими трилеру Karin Kusame, Уништитељка (Destroyer), пријем обележене новчанице покреће искусну детективку полиције Лос Анђелеса, Erin Bel (Nikol Kidman) на опасно путовање да пронађе убицу и вођу банде, Silasa и коначно се помири са својом прошлошћу. Притом се поново сусреће са члановима банде, које је и сама некада била члан као агент FBI-а на тајном задатаку који се катастрофално завршио и узео тежак емоционални и физички данак над њеним животом. Током своје опсесивне потраге, Bell је преплављена успоменама на тајни задатак у оквиру Силасове банде. Посебно болне су њене успомене на Krisa (Sebastian Sten), партнера из FBI-а с којим је имала страсну романсу.

 

20. мај 2021. године

Пројекције у 18:30 и 20:30 часова

КРАЉ ПЕТАР I

Режија: Петар Ристовски

Улоге тумаче: Лазар Ристовски, Милан Колак, Радован Вујовић, Даница Ристовски, Иван Вујић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, Љубиша Савановић, Светозар Цветковић, Марко Баћовић, Иван Марковић

Жанр: историјска драма

Краљ Петар Карађорђевић, као млад протеран је из Србије од стране супарничке династије Обреновића. Никада није успео да направи чврсту везу са земљом из које је потекао, народом чији је потенцијални краљ, нити титулом која му по праву припада. Сплетом историјских околности, враћа се у домовину, уводи парламентарну демократију на двор и започиње обнову Србије. Али Србији се не да да напредује. Атентатом у Сарајеву почиње Први светски рат. Аустро-угарска показује сву своју немилосрдност. После две херојски добијене битке на Церу и Колубари, Влада доноси одлуку да је повлачење ипак неминовно.

Током мучног повлачења преко албанских планина краљ упознаје Макрену, мајку војника Маринка. Немоћна да сина пронађе у непрегледним колонама војске и народа који се повлачи, она заветује самог краља да му, уместо ње, преда пар чарапа које је исплела. Нажалост, краљ смрзнутог  Маринка налази прекасно, а Макрена умире на гробу младог аустријског војника, оплакујући у име свих мајки све синове – невине жртве рата.

Српска војска уз страшне губитке стиже до Крфа и острва Видо – острва смрти, али и српског васкрснућа!

Пред смрт, највољенији српски владар, Краљ Петар Ослободилац, подиже споменик Макрени у њеном селу Словац. На својој самртној постељи он има једну жељу – да му назују пар чарапа које није успео да однесе Маринку.

Филмови ће бити приказивани од 17. до 20. маја, у две пројекције од 18:30 и 20:30 часова, у студентком клубу, дом 6 у Косовској Митровици.

УЛАЗ СЛОБОДАН.

Програм се организује уз поштовање епидемиолошких мера.