Pages Navigation Menu

Изложба слика из депоа Народног музеја Топлице – Прокупље

Изложба слика из депоа Народног музеја Топлице – Прокупље

Студентски центар “Приштина” – Косовкса Митровица

и

Покрајински културни центар

организују

ИЗЛОЖБУ СЛИКА

ИЗ ДЕПОА НАРОДНОГ МУЗЕЈА ТОПЛИЦЕ – ПРОКУПЉЕ

НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 2022

Четвртак, 12. мај 2022. године у 19:00 часова

Студентски клуб, дом 6

УЛАЗ СЛОБОДАН

 

ИЗЛОЖБА СЛИКА ИЗ ДЕПОА НАРОДНОГ МУЗЕЈА ТОПЛИЦЕ У ПРОКУПЉУ

Изложба слика на Косову и Метохији представља наставак сарадње институције културе Покрајинског културног центра Приштина-Лепосавић и Народног музеја Топлице из Прокупља. Ова сарадња је вишедеценијска, а огледала се као кроз размену програм, пре свега изложби, тако и учешћу сликара на ликовним колонијама које се организују на Косову и Метохији (Ликовна колонија акварела у Зубином Потоку, Ликовна колонија Соколица у Звечану и Зимска ликовна колонија у Лепосавићу. Управо, у том узајамном односу надовезује се изложба акварела насталих на Колонији акварела у Зубином Потоку која представља омаж упокојеном сликару Младену Поповићу, која је постављена у Галерији Божа Илић у Прокупљу, у децембру месецу 2021. године. У организацији ове Изложбе учешће је узела и Институција културе Стари Колашин из Зубиног Потока.

Ликовна збирка Галерије Божа Илић из свог депоа, представља репрезентативне радове познатих уметника Србије. Неки од њих имају и међународни значај. Пре свих требало би истакнути једанаест слика Боже Илића, једног од родоначелника социјалистичког реализма. У поратном периоду уз Ђорђа Андрејевића Куна, Божидара Јакеца, Радована Зоговића… био је међу главним протагонистима нове уметности. Окретањем леђа Југославије Информбироу и приступањем европској уметности педесетих година, пада у немилост и заборав. Тачка раскида, Лубардина изложба у УЛУС-у 1951. означава симболично Илићево пропадање и Померање на маргину уметности. Као што је познато, Божа је био најбољи ђак у класи Мила Милуновића. У његовом стваралаштву укорењено је врхунско сликарско умеће па је стога уследила успешна и Логична преорјентација у експресију и донекле у фовизам. Управо ове слике представљају ту другу фазу по којој је Божа такође познат.

Овом приликом излажу се и слике Мирослава Лазовића, професора ФПУ Београд и бившег председника УЛУС-а, Зорана Чалије, бившег председника УЛУС-а, Владана Рашића, Биљане Велиновић, Милете Микарића, Драгана Јовановића, Марије Ристић, Владана Лабовића и Зорана Сувајца Зографа. Сматрам да је ово фин пресек ликовне збирке музеја и представља целину две различите епохе које у савршеном складу, на најбољи начин репрезентују љубитељима уметности једну интересантну и вредну збирку, од педесетих година XX па до последњег периода XXI века.

Драган Поповић,

виши кустос ист.ум.

Божо Илић, Старица 2  (уље на платну, 41x51cm)